扫码加入训练营

牢记核心词

学习得礼盒

考研英语阅读真题同源报刊文章30篇(27)

2014-06-24 15:08:43来源:新东方在线编辑整理

考研英语阅读理解有一部分是截取自报刊文章,因此考生在复习备考的过程中要注意提高报刊文章的阅读能力,把握时事阅读。下面新东方在线小编分享历年真题同源的30篇报刊文章,附有注释和解析,希望考生认真阅读,提高对此类文章的阅读能力和增加相关词汇量。

考研英语阅读真题同源报刊文章30篇(27)

  Declining populations:Incredible shrinking countries

  During the second half of the 20th century, the global population explosion was the big demographic bogey. Robert McNamara, president of the World Bank in the 1970s, compared the threat of unmanageable population pressures with the danger of nuclear war. Now that worry has evaporated, and this century is spooking itself with the opposite fear: the onset of demographic decline.

  The shrinkage of Russia and eastern Europe is familiar, though not perhaps the scale of it: Russia’s population is expected to fall by 22% between 2005 and 2050, Ukraine’s by a staggering 43%. Now the phenomenon is creeping into the rich world: Japan has started to shrink and others, such as Italy and Germany, will soon follow. Even China’s population will be declining by the early 2030s, according to the UN, which projects that by 2050 populations will be lower than they are today in 50 countries.

  Demographic decline worries people because it is believed to go hand in hand with economic decline. At the extremes it may well be the result of economic factors: pessimism may depress the birth rate and push up rates of suicide and alcoholism. But, in the main, demographic decline is the consequence of the low fertility that generally goes with growing prosperity. In Japan, for instance, birth rates fell below the replacement rate of 2.1 children per woman in the mid1970s and have been particularly low in the past 15 years.

  But if demographic decline is not generally a consequence of economic decline, surely it must be a cause? In a crude sense, yes. As populations shrink, GDP growth will slow. Some economies may even start to shrink, too. The result will be a loss of economic influence.

  Governments hate the idea of a shrinking population because the absolute size of GDP matters for greatpower status. The bigger the economy, the bigger the military, the greater the geopolitical clout: annual GDP estimates were first introduced in America in the 1940s as part of its war effort. Companies worry, too: they do not like the idea of their domestic markets shrinking. People should not mind, though. What matters for economic welfare is GDP per person.

  The crucial question is therefore what the effect of demographic decline is on the growth of GDP per person. The bad news is that this looks likely to slow because workingage populations will decline more rapidly than overall populations. Yet this need not happen. Productivity growth may keep up growth in GDP per person: as labour becomes scarcer, and pressure to introduce new technologies to boost workers’ efficiency increases, so the productivity of labour may rise faster. Anyway, retirement ages can be lifted to increase the supply of labour even when the population is declining.

  People love to worry-maybe it’s a symptom of ageing populations-but the gloom surrounding population declines misses the main point. The new demographics that are causing populations to age and to shrink are something to celebrate. Humanity was once caught in the trap of high fertility and high mortality. Now it has escaped into the freedom of low fertility and low mortality. Women’s control over the number of children they have is an unqualified good-as is the average person’s enjoyment, in rich countries, of ten more years of life than they had in 1960. Politicians may fear the decline of their nations’ economic prowess, but people should celebrate the new demographics as heralding a golden age.

【英语阅读资料】这里有

考研英语核心词汇营

背词+听课+练习+督学,学习得礼盒

更多资料
更多>>
  • 考研英语1阅读错几个后的复习计划

    为了让考研的同学更高效地复习考研英语,新东方在线考研频道整理了“考研英语1阅读错几个后的复习计划”,考研的同学可以了解一下,希望对大家有所帮助。

    来源 : 网络 2025-06-13 08:02:00 关键字 : 考研英语 阅读

  • 考研英语二阅读篇数及题型分析

    为了让考研的同学更高效地复习考研英语,新东方在线考研频道整理了“考研英语二阅读篇数及题型分析”,考研的同学可以了解一下,希望对大家有所帮助。

    来源 : 网络 2025-06-13 08:02:00 关键字 : 考研英语 阅读

  • 考研英语阅读理解的总结与反思

    为了让考研的同学更高效地复习考研英语,新东方在线考研频道整理了“考研英语阅读理解的总结与反思”,考研的同学可以了解一下,希望对大家有所帮助。

    来源 : 网络 2025-06-13 08:02:00 关键字 : 考研英语阅读理解

  • 提高考研英语一阅读理解的五大策略

    为了让考研的同学更高效地复习考研英语,新东方在线考研频道整理了“提高考研英语一阅读理解的五大策略”,考研的同学可以了解一下,希望对大家有所帮助。

    来源 : 网络 2025-06-12 08:03:00 关键字 : 考研英语 阅读理解

  • 探索考研英语阅读文章的逻辑结构

    为了让考研的同学更高效地复习考研英语,新东方在线考研频道整理了“探索考研英语阅读文章的逻辑结构”,考研的同学可以了解一下,希望对大家有所帮助。

    来源 : 网络 2025-06-12 08:03:00 关键字 : 考研英语阅读

更多内容

关注新东方在线考研服务号

获得21考研真题及答案解析

1. 打开手机微信【扫一扫】,识别上方二维码;
2.点击【关注公众号】,获取资料大礼包。

免费下:2010-2026年考研真题及答案
更多>>
更多公开课>>
更多>>
更多资料